Ryba bogata w jod
Dla zdrowia

Znaczenie jodu dla organizmu

Wszyscy zdajemy sobie sprawę ze znaczenia najważniejszych związków chemicznych i pierwiastków, niezbędnych do życia. Jest wiele takich pierwiastków, bez których życie byłoby niemożliwe, są po prostu niezbędne. Jest jednak grupa pierwiastków o znikomej zawartości w organizmie człowieka, bez których organizm nie może funkcjonować prawidłowo. Problem jest bardziej złożony, ponieważ Źródłem problemów nie jest tylko niedobór tych pierwiastków, ale również nadmiar. Oznacza to, że trzeba kontrolować i otrzymywać poziom tych pierwiastków w organizmie i codziennie dostarczać nową dawkę w pokarmach, oczywiście w odpowiedniej ilości.

Te pierwiastki o szczególnym znaczeniu to makro i mikroelementy, do których należy również jod. Kojarzymy jod głównie jako składnik jodowanej soli, która wielu uważa za główne źródło jodu. Tymczasem tak nie może być, ponieważ zwiększone zużycie soli kuchenne podnosi poziom sodu, co również jest szkodliwe. Niedobór jodu lepiej uzupełniać spożywając produkty bogate jod, na przykład morskie ryby, owoce morza, sałatę, brokuły, przetwory mleczne. Suplementacja tabletkami z jodem to ostateczność. Niedobór jodu jest groźny dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci. Dzieci narażone przez lata na niedobór jodu mogą mieć zahamowany wzrost i rozwój intelektualny, do upośledzenia umysłowego włącznie.

Nadmiar jodu powoduje nadczynność tarczycy, szybszą przemianę materii i widoczny objaw w postaci wytrzeszczu oczu. Jeśli nadmiar jodu dotyka kobiety w ciąży lub karmiące, grozi to uszkodzeniem tarczycy dziecka.

Wiecej na temat jodu w organizmie – https://portaldlazdrowia.pl/jod-rola-i-znaczenie-w-organizmie/